HR and managerial round interview questions for IT professionals.


This article covers HR and managerial interview questions. It will surely help job seekers who are looking for job change. Be prepared and crack the interview. This round is very important round of the job hunting process. You can also post answers here.

Description- After technical rounds of interviews, candidates have to face HR and managerial round hence you can go through these questions while going for HR and managerial round.
Questions-
1 Which technical book you have recently read?
2 What you expect from our company?
3 Which is the thing you dislike about your current company?
4 Why you are leaving your current company?
5 What was feedback you got from your manager at the time of performance evaluation?
6 Which thing you have recently improved in you?
7 Do you have any aspiration? If yes, then what are those?
8 How you try to achieve your goals?
9 Do you work during weekend?
10 How good you are as a team player?
11 What are things you need to know about our company?
12 If you are changing the current company for growth then what exactly make you,to choose our company as your next level company?
13 Why should we hire you?
14 How you fill technical gaps incase of any?
15 How you communicate with your peers/seniors in case you have better solution for any problem statement?
16 If more number of resources given under you then how you delegate work and how you recognize which resource is contributing more for project?
17 What are your strengths and weaknesses?
18 What are recent trends which should be known to every IT professional?
19 How much you rate yourself in coding, out of 10?
20 What is leadership? What is a difference between a manager and a leader?
21 What is cloud ? Have you ever used?
22 What are your short term goals?
23 What are your long term goals?


Comments

Author: Ritesh21 Feb 2014 Member Level: Bronze   Points : 5

1 Which technical book you have recently read?
Answer: Tell any Programming language book or database book with author name.
2 What you expect from our company?
Answer: I believe that this company has the capacity to offer me a rich and satisfying career, and I would like to remain employed here for as long as I am having a positive impact.

3 Which is the thing you dislike about your current company?
Answer: The purpose of this question is twofold: to find out about your professional dislikes, but also to gain some insight into why you are looking for another job. The interviewer assumes that there must be something you dislike about your current job, because otherwise you presumably wouldn’t be looking for another one.

It’s always best to present yourself in the most positive light and not to whinge about your employer or workplace, but certain dislikes are legitimate and can even reflect well on you.

4 Why you are leaving your current company?
Answer: Make Sure the Reasons Match

One thing to keep in mind is that it's important that the reason you give matches what your previous employers are going to say. It's a red flag for a hiring manager if the reason you give for leaving doesn't match the answer your past employers give when they check your references.

Here's a list of some good, and some bad, reasons for leaving your job.

Good Reasons for Leaving Your Job

These reasons all work well because they are all legitimate reasons an employee can decide to move on to a new position.

Limited growth at company
Good reputation and opportunity at the new company
Looking for a new challenge
Good career opportunity
Went back to school
Relocation
Change in career path
Company downsized
Company went out of business
Reorganization or merger
Long commute
Needed a full-time position
Position eliminated
Position ended
Offered a permanent position
Landed a higher paying job
Seeking a challenge
Seeking more responsibility
Seasonal position
Not enough hours
Not enough work or challenge
Stayed home to raise family
Not compatible with company goals
Retired

5 What was feedback you got from your manager at the time of performance evaluation?
Answer: Excellent
6 Which thing you have recently improved in you?
Answer: Could be any thing in positive. Like - Cummunication skills...

7 Do you have any aspiration? If yes, then what are those?
Answer: Yes, My Dad...
8 How you try to achieve your goals?
Answer:
My long-term goals involve growing with a company where I can continue to learn, take on additional responsibilities, and contribute as much of value as I can.
I see myself as a top performing employee in a well-established organization, like this one. I plan on enhancing my skills and continuing my involvement in (related) professional associations.
Once I gain additional experience, I would like to move on from a technical position to management.
In the XYZ Corporation, what is a typical career path for someone with my skills and experiences?

9 Do you work during weekend?
Answer: Yes
10 How good you are as a team player?
Answer: Here are five qualities that make a good team player great:



1. Always reliable. A great team player is constantly reliable day in and day out, not just some of the time. You can count on them to get the job done, meet deadlines, keep their word and provide consistent quality work. With excellent performance, organization and follow-through on tasks they develop positive relationships with team members and keep the team on track.



2. Communicates with confidence. A good team player might silently get the work done but may shy away from speaking up and speaking often. Great team players communicate their ideas honestly and clearly and respect the views and opinions of others on the team. Clear, effective communication done constructively and respectfully is the key to getting heard.



3. Does more than asked. While getting the work done and doing your fair share is expected of good team players, great team players know that taking risks, stepping outside their comfort zones, and coming up with creative ideas is what it’ll take to get ahead. Taking on more responsibilities and extra initiative sets them apart from others on the team.



4. Adapts quickly and easily. Great team players don’t passively sit on the sideline and see change happen; they adapt to changing situations and often drive positive change themselves. They don’t get stressed or complain but are flexible in finding their feet in whatever is thrown their way.



5. Displays genuine commitment. Good team players are happy to work 9-5 and receive their paycheck at the end of the month. Great team players take the time to make positive relationships with other team members a priority and display a genuine passion and commitment toward their team. They come to work with the commitment of giving it 110% and expect others on the team to do the same.

11 What are things you need to know about our company?
Answer: Always be prepared to ask the interviewer a few questions as well. This helps to demonstrate your preparation and interest.

Sample questions might include:

How would you describe a typical week/day in this position?
Is this a new position? If not, what did the previous employee go on to do?
How would you describe the company’s management style?
Who does this position report to? If I am offered the position, can I meet him/her?
How many people work in this office/department?
Is travel expected in this position? If so, how much?
What are the prospects for growth and advancement?
What would you say are the best things about working here?
Would you like a list of references?
If I am extended a job offer, how soon would you like me to start?

12 If you are changing the current company for growth then what exactly make you,to choose our company as your next level company?
Answer: Yes.
13 Why should we hire you?
Answer: Be prepared for this question because this answer will sell your story. Know clearly what you bring to the organization such as your knowledge, skills, experience, education/training and personal qualities that demonstrate why you are the best person for the job. Be able to show how you add value to the company. Always qualify your answers with quantifiable results you have achieved in previous jobs or assignments. This will add tremendous credibility!

Sample Answer: “I think I am a great match for this position. My degree in management coupled with more than 10 years of experience managing 100+ employees and delivering top notch training, helped me to improve staff productivity by 30% and reduce employee turnover. I believe that I can do the same for your organization and would be a great addition to your team.”

14 How you fill technical gaps incase of any?
Answer: I always give 10% in study for new things in my office time and also in home. I always try to learn new technologies.

15 How you communicate with your peers/seniors in case you have better solution for any problem statement?
Answer: In positive manner and polite way.

Author: Arunav17 Jun 2015 Member Level: Bronze   Points : 2

Hello, Sir I have 2 + year of experience over asp.net I want to switch another company, And I don't know the project round questions. I really getting trouble to click the project round.. so please sir post some project round question.

My mailId - arunavsahoo123@gmail.com (If possible for you)



  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:
    Email: